Borneo

Halli Halla!

Att aka buss borjar bli varan grej. Vi fragade pa stallet vi bodde pa hur man tog sig till Sepilok, dar vi skulle borja varan djungeltripp, och hon berattade hur och vart men skulle ta sig. Sa vi akte buss dit, och nar vi kommer fram sa har hon sagt fel. Vi skulle ha akt at helt andra hallet. Jahapp, sa det var bara att satta sig pa en annan buss och aka 40 minuter till det andra stallet. Dar hann man inte mer an satta foten pa trappstegat ner fran bussen forran det stod sakert 10 malaysier (malaysianer, malayer, har ingen aning om hur man sager) och ville salja biljetter till oss. Man blev ju lite radd forst, nar de nastan borjade slita i en men dom forsoker bara vara hjalpsamma, tror jag:S
Vi fick vara biljetter i alla fall, och sen var det bara att aka hem igen, 40 minuter tillbaka. Da var det skont att bo pa ett stalle med film och gratis kaffe!

Klockan ringde klockan 5 dagen efter sa att vi skulle ha gott om tid att packa iordning och ta oss till bussterminalen (den har gangen med taxi). Samma sak hande aven da nar vi kom fram, malaysierna kom springande mot oss och ville salja biljetter, men vi sa lugnt och sansat att vi redan hade kopt.

Bussresan gick bra. Tog 6 timmar, men kandes faktiskt som mycket kortare. Det fanns sa mycket haftigt att titta pa. Vi akte upp i bergen, hogre och hogre och efter ett tag nar man tittade ut sa var det moln utanfor, vi var uppe i himlen:) Naturen har ar underbar, hoga berg och skogar, valdigt fint. Inte lika skont for oronen dock, fick sanna lock for oronen, Malin bara skrattade at mig:( (Bara for att hon inte har nagra problem med hojder)

Vi slapptes av vid vagen nar vi kom fram till Sepilok (dom har inga busshallsplatser har) och sen var det en promenad pa nagra minuter tills att vi var framme vid Uncle Tan's BnB. Det ar dom som ordnar turen in i djungeln och pa Kinabatangfloden.
Det serverades lunch nar vi kom fram och sen var det dags. Hoppade in i en minibuss som tog en timma (buss igen!!!! ) och sen var vi framme vid floden. Dar akte vi bat pa floden i cirka 40 minuter till tills vi kom fram till campingen eller vad man ska kalla det. Dar fick vi lite information om varan vistelse och blev tilldelade hyddor att sova i. Senare samma kvall var det dags for var forsta tur, kvallsturen pa floden. Vi sag jattemanga djur, tyvarr pa ganska langt avstand eftersom de blir radda nar man kommer nara. Men vi sag apor, grodor, vildkatter, krokodiler, odlor och massa olika faglar. Sen var det dags for forsta natten i djungeln.
Jag kan ju inte saga att man sov jattebekvamt, man lag pa en madrass pa golvet i hyddan med myggnat runt sig. Och madrasserna verkligen stank av svett, vill inte ens tanka pa hur manga som har sovit pa dom!

Nasta morgon gick vi upp klockan 6 for morgonturen pa floden. Vi sag ungefar samma saker som vi gjorde pa kvallen, fast da sag vi aven en orangutang! Det ar inte helt vanligt att man ser dom sa vi hade tur. Sen sag vi aven en ganska stor krokodil. Vi hade tyvarr lite otur for baten vi akte i var den enda som inte sag krokodilen pa 3 meter, vi fick noja oss med en mellanstor:P

Dags for frukost och kaffe for att sedan bege oss pa var forsta trekking i djungeln. Under frukosten var det en tjej som berattade att hon hade sett en 3 meter lang orm under sin hydda nar hon skulle ga och lagga sig kvallen innan. Troligtvis var det en pyton berattade guiderna sen. Superlaskigt, tur att den inte var under min hydda.
Till trekkingen behovdes massa myggmedel for det gar inte att beskriva hur mycket mygg det var! Vi hemma i Sverige ska inte klaga over myggen. Fast vi klarade oss hyffsat bra faktiskt. (Det kanske berodde pa att vi smorde in oss var tionde minut). Vi sag inte mycket djur den har gangen, men vi fick lara oss mycket om traden och vaxterna och hur man anvande vissa vaxter till medicin forr i tiden.

Vi kom tillbaka till lagret och hade mycket fritid for nasta tur var klockan 5. Nastan alla gick och la sig men det ville inte jag gora sa jag gick och la mig i en av hangmattorna som fanns dar och laste en bok. Det var valdigt svart att koncentrera sig pa boken for det var hela tiden nya ljud och rorelser i buskarna. Sag ekorrar och odlor och faglar hela tiden. Sen, helt plotsligt nar jag lyckats komma in i boken nagorlunda ser jag natt stort som kommer mot mig i ogonvran, en varan! En jattestor odla som inte sag att jag lag dar. Lag blixtstilla, visste inte om den skulle se mig och attackera mig eller bli radd om den sag mig. Forsokte att stracka mig efter kameran men da markte den mig och stack ivag.

Klockan 5 var det som sagt dags igen, uppstroms pa floden den har gangen. Vi sag nastan ingenting, i alla fall inget vi inte sett forut sa vi var pavag att vanda hemmat nar guiden sa kolla upp i himlen. Sag dar en liten svart prick, men han berattade att det var en fladdermus. En flying fox, en storre fladdermus, kan bli 1 meter mellan vingspetsarna. Sen, fran ingenstans kom det bara fler och fler, upp emot 2000 fladdermos flog over oss! Det var valdigt haftigt. Valdigt svart att fa en bra bild dock, men jag har kvar kanslan av det!

Klockan 9 var vi ordentligt insmorda med myggmedel och hade stoppat in byxorna i strumporna for det var dags for kvallstrekkingen i djungeln. Alla kom med sina ficklampor och valdigt snygga outfits och sa begav vi oss in i djungeln. Inga ormar och apor den har gangen, men valdigt manga fina faglar. Trodde inte att dom fanns pa riktigt. Fick lite bra bilder som ni far se sen! Sag olika grodor, faglar, spindlar och insekter. Vi sag aven ogonen pa en Sivit, vildkatt, men den var for radd och sprang ivag.
Det var anda valdigt haftigt, man horde alla ljud och man kande sig som en del av djungeln (later lite klyschigt men det var valdigt coolt).

Vi fick aven aka pa morgontrippen pa floden nasta morgon. Tyvarr ville inte djuren komma fram och visa sig sa vi sag inget nytt, men det var anda kul. En tjej som bodde i samma hydda som oss berattade att under natten hade hon kant nagot som krop pa henne. Nar hon antligen fick igang ficklampan sag hon att en jattestor spindel hade tagit sig in i hennes myggnat! Jag horde inte ett ljud fran henne men tydligen hade hon skrikit och sprungit runt i hyddan. Haha.
Val tillbaka pa campingen var det dags att packa ihop sina tillhorigheter for att bege sig till "fastlandet" igen. For att sammanfatta turen sa var det hur kul som helst! Angrar inte en sekund att vi gjorde det.

Tillbaka bokade vi in oss en natt dar for att de hade transport till orangutangcentret vi skulle pa dagen efter.
Orangutangcentret var okej. Det var lite for turistigt dock. De hade tider da de matade aporna och da samlades alla manniskor dar. Sa visst att aporna lever fritt i djungeln, men de ar anda hyffsat tama och vet nar de kommer fa mat. Men det var kul. Djungeln var mycket haftigare an borta vid Kinabatang. Mycket tatare och haftigare trad och vaxter.
Vi akte tillbaka for att checka ut och for att ta oss till Sandakan, varat nasta stopp. Dit akte vi enbart for att kunna ta oss vidare till Semporna.

Sandakan var en ganska gullig liten stad. Inte mycket att se egentligen men det var mysigt. Och vi bodde bra den natten. Hade DVD pa rummet!! Forstar ni vilken lyx:)

Morgonen efter tog vi bussen till Semporna och den resan glommer jag inte. Redan efter en timme ungefar borjade tjejen i satet bakom krakas. Jag tal verkligen inte sant, framforallt inte lukten. Jag gick runt och kollade om det fanns nagon annan plats pa bussen och den enda lediga var langs bak bredvid toaletten som inte den heller luktade godis precis. Men hellre bajs an krak. Sa det var bara att sta ut i 5 timmar!

Nar vi kom fram gick vi runt och kollade upp boenden, men det visar sig att det ar dyrt att bo har om man inte ar dykare. Jag och Malin ar ju bara vanliga snorklare, men tillsut hittade vi ett billigt stalle i alla fall. Tog det bara lugnt och at sedan en mysig middag vid vattnet.

Vi akte hir for att ta oss till Mabul och Sipadan, tva jattefina oar med bra snorkling och fina strander. Det var ju ett tag sen vi solade nu och vi har borjat bli lite bleka! Men tyvarr ar allt har dyrt, det hade vi inte riktigt raknat med. Vi ska ta oss ut, vi vet bara inte riktigt nar var och hur, men vi ska!
Men idag blir vi bara kvar pa fastlandet, for alla turer borjar tidigt pa morgonen, och vi valde att ta sovmorgon idag. Tur att vi raknade in nagra extradagar sa att vi inte har brottom. Inte sa kul att bara ga runt i Semporna (som ar en valdigt liten och trakig "by" kan man saga). Men vi har inte sa mycket val. Och tur i oturen, nu hann jag ju blogga for er sa att ni vet vad vi pysslar med har borta!

Kan ju aven namna for er som inte vet att nar vi kommer till Bali den 24e sa vantar Cassandra och Linnea pa oss dar. De bestamde sig for att strunta i Norge och resa med oss istallet! Hur kul som helst, ska bli jattekul att traffa dom igen.

Efter Semporna och Mabul och Sipadan tar vi oss tillbaka till KK och kommer gora saker i narheten dar, eftersom flyget gar darifran.

Ja, det var val det! Hoppas att ni inte somnar under halva texten:) Men ni ville ha langa inlagg och da far ni det!

Vi hors nog igen i KK, ha det bra sa lange!

(och juste, saknar er dar hemma:P)

// Kajsa

Kommentarer
Postat av: Evelina

Vilket underbart äventyr det låter som, allt utom ormar och spindlar! :D Ni vet ju hur jag hade reagerat om jag vaknade med en spindel på mig...

2011-01-17 @ 11:32:21
Postat av: stina

Saknar er med!

Ja gillar era långa inlägg :) Puusss

2011-01-17 @ 14:29:20
Postat av: Mamma G

Det låter så himla spännande. Börjar fundera på om jag inte ska börja spara till en långtripp till Janne och mig. Spindlar kan jag dock klara mig utan -- och kräk Fy så läskigt.

2011-01-18 @ 09:09:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0